Se hela filmen

Pressmeddelande 2021-03-11

Helsingborg vill bli årets stadskärna 2022

Utmärkelsen Årets Stadskärna som skulle delats ut i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens den 15-16 september 2021 i Östersund ställs in. Beslutet togs idag av juryn för Årets Stadskärna. Helsingborgs City har sedan ett par år tillbaka haft målet att söka till årets stadskärna 2021. Men eftersom detta nu inte blir möjligt får Helsingborg City satsa på att göra det 2022 istället.

Svenska Stadskärnor har delat ut den prestigefyllda utmärkelsen Årets Stadskärna sedan 1995, i samband med sin Årskonferens. Priset har gått till den svenska stad eller ort som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum genom dokumenterat samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Helsingborg tog hem priset 2003 och sen ett par år tillbaka har siktet varit inställt på att ta hem utmärkelsen igen. Den 15 september skulle det delas ut för 26:e gången, men prisutdelningen pausas för andra året i rad på grund av coronapandemin.

Vi laddar om till nästa år

– Vi har full förståelse för att många stadskärnor valt att avvakta med att söka för att bli Årets Stadskärna. Vi från Helsingborg har tänkt tvärtom att det är nu mer än någonsin som uppmärksamheten behövs för våra städer. Vårt resonemang och styrelsen i Helsingborg Citys beslut var redan förra året att vi mer än nånsin behöver kraftsamla kring långsiktiga satsningar där utmärkelsen Årets stadskärna var en av delarna i den strategin. Därför har vi valt att fortsätta på det långsiktiga spåret parallellt med de mer akuta insatserna på grund av coronapandemin, säger Hanna Candell, VD för Citysamverkan i Helsingborg.

– Vi får nu mer tid att fortsätta utveckla vårt samverkansarbete och komplettera vår ansökan inför nästa år istället. Då kommer även den stora stadsmässan H22 att hållas i Helsingborg med fokus på livet mellan husen, hur vi bygger framtidens smarta städer tillsammans med invånare, näringsliv och akademi – det blir en bra möjlighet för oss att matcha detta med att också söka Årets Stadskärna, avslutar Hanna Candell.

Vi vill bli Årets Stadskärna 2021

2020 firade Helsingborg City 10 år, ett samarbete mellan Fastighetsägarna City, Cityföreningen och Helsingborgs stad kring utvecklingen av Helsingborgs stadskärna.

Stadskärnan förändras hela tiden och just nu är det utmaningar som tillgänglighet, trygghetsfrågor och handelns omställning som kräver nya arbetssätt och samarbeten. Helsingborg City har länge drivit ett bra samarbete mellan olika aktörer och genom exempelvis projektet Sälj i City har man lockat flera nya aktörer att få upp ögonen för att etablera sig i stadskärnan. 2018 blev Helsingborg årets Purple flagstad genom processen kring Helsingborg C och Maria Torg. Nu tar vi vårt arbete vidare genom platssamverkan och utveckling av stråk och torg i city.

Målbilden om att fler ska besöka stan oftare, stanna längre och uppleva nåt som är värt att berätta vidare har fungerat som motorn för samarbetet och 2019 beslutade Helsingborg citys styrelse om en ny vision: Helsingborgarna ska äga och älska sitt city. Vi måste bjuda in invånarna till att vara med och skapa framtidens stadskärna. Som en morot i arbetet med stadskärnan satsar vi nu på att bli årets stadskärna 2021, ett pris som delas ut av organisationen Svenska stadskärnor och där Helsingborg vann titeln 2003.

Vill du vara med och utveckla city och vara en del av arbetet med Årets stadskärna – välkommen att kontakta Helsingborg City.