Mat till vården – donera en lunch

Varför startades initiativet?

En ny verklighet föder nya idéer. Sedan utbrottet av Covid-19 har krogbranschen haft en tuff situation och tvingats ställa om, permittera personal och hitta nya affärsmodeller. Jesper Liljegren som är delägare i BaraVaragruppen kom tidigt till Helsingborg City med ett förslag som blev verklighet.

En insamling av luncher till vården startades under våren 2020 där vi kunde underlätta för personal som hade tuffa arbetsdagar utifrån den rådande pandemin. Det var många som vill hjälpa till men inte riktigt visste hur de skulle göra – då kunde man stötta vårdpersonalen genom att bjuda på en lunch. I dialog med bland annat Helsingborgs lasarett hittade vi ett sätt för att leverera mat till vårdpersonal när läget blev mer akut kopplat till vården av Covid-19patienter.

Jesper Liljegren på BaraVaragruppen, Michael Fogelqvist på Kol&Cocktails och Anna Eklund på Kitchen&Table var de restauranger som var med och startade igång initiativet tillsammans med Helsingborg City. Fiskgrossisten stod för dagliga leveranser och HNA Storköksservice kommer lånade ut kylskåp till lasarettet.

  • Det är ett perfekt initiativ där vi kan leverera bra mat till vårdpersonalen samtidigt som restaurangerna får möjlighet att hålla sina kockar sysselsatta. Nu startar vi igång insamlingen och sen avvaktar vi signal från vården om att arbetsbelastningen ökar och då börjar vi leverera luncher, säger Hanna Candell, vd Helsingborg City.

Företagen Boxon samt Stenströms Skjortfabrik, privatpersonen Jarl ”Tjalle” Cederholm samt Helsingborgs Handelsförening nappade direkt på förslaget och donerade 2500 luncher för att få igång projektet. Dessa luncher började köras ut med start redan 1 maj till personal inom äldrevården genom ett samarbete med Helsingborgs stad.

  • Det har varit intensiva månader och vi har tvingats göra drastiska förändringar i vår verksamhet för att klara av den här krisen. Samtidigt har jag funderat på hur vi kan hjälpa till och jag tog därför kontakt med sjukhuset och Helsingborgs stad och har sedan med hjälp av Helsingborg City fått igång ett projekt, säger Jesper Liljegren, delägare BaraVaragruppen

Helsingborgs Handelsförening är en av de första att donera pengar till projektet.

  • Det är utmanande tider för alla och Föreningens engagemang för Helsingborg är viktigare än någonsin, säger Handelsföreningens Sven Rosenkvist. Det var självklart för oss att omvandla kostnaden för vårt inställda årsmöte till matportioner för vården!

Vi har sponsrat Mat till vården:

Företag får gärna kontakta Helsingborg City för större donationer än enstaka luncher.

[/vc_section]